Mam schreef jij vroeger met een veer?

De scholen zijn dicht en dat thuis lesgeven zag er prima uit. Maar ja toen was de school nog niet opgestart en wilden ze zelf werkbladen uitprinten en dingen maken die ze al lang konden.  Zodra de schoollessen echt begonnen begon mijn ellende. 

En dat is geen verwijt aan de juffen begrijp mij niet verkeerd. Niets dan respect. Ik vind dat alle ouders die nu thuis lesgeven moeten gaan demonstreren voor beter loon voor docenten als deze hele corona ellende achter de rug is. 

Het is woensdag, dag 1 het lesprogramma is goed geregeld. Leuke filmpjes van de juffen en online uitleg in google classroom. Maar thuis ook gewoon vier kinderen, nou ja drie want mijn puber heb ik totaal niet in de hand, die steeds iets aan mij vragen. Mam, mam, mam, mam, mam… De eerste dag verlies ik een pietsje mijn geduld. Niets ernstigs gewoon wat tranen van mijn kant. Een klein moeder flipje binnen de marge. 

Ik heb altijd het gevoel dat ik de hele dag niets heb gedaan maar wel druk bezig was. En dan eigenlijk vooral met dingen die niet voor mij zijn en waar ik ook niet perse zin in heb. Boterhammen smeren, naar sport rijden, sokken van de grond rapen, de was doen, vaatwasser in en uitruimen, haren kammen, ruzies sussen en vlekken van zo ongeveer alles in huis poetsen. Ondertussen wil ik jong en sexy blijven, een goede partner zijn en uitblinken in mijn werk.

Maar ja….nu is er geen werk, geen sport en nog maar heel weinig boodschappen (ik hoop dat alle hamsteraars zich de komende drie jaar kapot schamen als ze hun kont afvegen met hun hamster wc papier #wipeofshame). 

Nu is er thuisonderwijs….

Op dag twee denk ik dat ik het onder controle heb. Iedereen doet wat er gedaan moet worden. Natuurlijk zijn er continu vragen. Mam ik kan dit document niet openen? Mam moet ik dit nu hier zetten? Mam wat bedoelen ze hier mee? Maar ik kan het aan. Ik voel mij sterk, sexy en on top of my game. 

Mam mag ik een boterham. Mam wat zijn edelen? Mam wanneer waren de middeleeuwen? Maar dan opeens die vraag van mijn jongste….

Mam schreef jij vroeger ook met een veer…..?

Alsof ik een klap in mijn gezicht krijg. Alles gaat in slow motion. Stemmen klinken vervormd en geluiden gonzen. Ik hoor mijn dochter zeggen: en moest je die veer dan in de inkt dopen….. Serieus?!?!? mijn dochter denkt dat ik 600 jaar oud ben. Ik voel overal kramp en pijn en ik voel een hoest opkomen en doe snel mijn ellenboog voor mijn gezicht. 

Nee, nee, nee zeg ik. Ik had gewoon een vulpen. Met inktpatronen. En als die dan op was dan kon je het balletje eruit halen en die spaarden wij dan. En ik had een inktlap die maakte ik zelf met mijn moeder. Allemaal oude lapjes op elkaar met een knoop in het midden. Mijn dochter kijkt mij aan met een vragende blik en ik voel mij alleen maar ouder worden. Om de inkt aan af te vegen…probeer ik nog. 

Ik bestel op Bol.com een vulpen met inktpatronen want zo modern ben ik. Ik shop gewoon online. 

Dag drie. De vulpen is binnen. Hij is mooi, roze met wit en hij voelt goed in mijn hand. Ik zeg nog niets. Ik laat ze hun schoolwerk maken en als ze klaar zijn gaan ze spelen. Ik pak de vulpen en voel mij oud. Ik twijfel een tijdje maar besluit om de pen aan haar te geven. Ik leg uit hoe hij werkt en wijs aan waar het balletje zit. Ze wil meteen kijken of ze er mee kan schrijven.

Als wij later de hond uitlaten zegt ze: de vulpen is super cool ik hoop dat het snel maandag is dan kan ik mijn schoolwerk er mee maken. Ik glimlach naar haar en zeg: misschien maken wij ook nog wel een inktlap.

Mam schreef jij vroeger met een veer…?